‘ignor’anse’

Beklager. Jeg prøver så godt jeg kan. Jeg prøver virkelig hardt å la vær å kommentere ting som folk kan ta seg nær av, men nå må jeg bare få noe ut.

Da jeg vokste opp fortalte pappa meg at jeg måtte være forsiktig på internett. Det forteller han enda til sine små døtre. «Alt finnes på nettet» ble det sagt. Ja, det stemmer og diskusjoner stopper til stadig opp på grunn av han som er raskets til Google på sin smarttelefon. Ingen vil jo fremstå som ignorant eller uvitende.

Vet du hvor stor kapasitet det er på Old Trafford? – «Ja, det er 75 731 i følge wikipedia» roper noen!

I følge SSB bruker 85 % av befolkningen internett daglig. Mye av det til Facebook, Twitter, nettaviser og søk etter fakta i ulike settinger. Allikevel er det mennesker som har vrangforestillinger i forhold til saker, som ytrer sine meninger i debatter, statuskommentarer på Facebook, kommentarer på blogger, Twitter osv! Hvordan er det mulig i 2015 og anta noe om en sak, være helt overbevisst om det og ytre seg om det, når det er så langt i fra reelt? Hva er greia? Er du ignorant, eller vil du bare ikke innse virkeligheten?

Persepsjon

Ja, forskjellige mennesker kan ha forskjellige blikk og tolkninger på hva som er virkeligheten, men enkelte ting kan ikke misforstås, eller bli tillat å tolke. Her om dagen kom jeg over en helt utrolig kommentar angående skolen jeg går på. Vedkommende uttalte seg på følgende måte:

«Flott at offentligheten får se hvordan MH bedriver en såkalt «skole», eneste foreleserne fokuserer på er å snakke ned BI og NHH. MH plasserer seg som en enerådene skole, og manipulerer studentene til å bli «MH-fans», mens sannheten er at næringslivet skygger unna utdannede fra MH på bakgrunn av at fagene er basert på synsing. SKYGG UNNA DENNE SKOLEN. «

ignorance2

Uten at jeg skal tråkke på noen, verken vedkommende som skrev kommentaren, NHH, BI eller Markedshøyskolen så må jeg vel si at dette er tynt. Hvilken skole er det som baserer fagene sine på synsing egentlig? Sist gang jeg sjekket, finnes det statlige organer som skal sørge for at høyskolene og universitetene ikke driver uansvarlig, eller synser rundt fagene. Jeg burde vite et par ting om NOTUK, som faktisk har jobbet med saker derfra. Jeg kan også garantere at Nicholas Ind (les: foreleseren min) ikke synser, men baserer sine forelesninger på forskning og reelle fakta, enten som han har oppdaget selv, eller som andre professorer har konkludert med. Det samme gjelder om du studerer på Markedshøyskolen, Høyskolen i Harstad eller Universitet i Oslo.

Det skal sies at ignoranse ikke bare oppstår i sosiale medier, men over alt i enkelte samfunn. Men det som er farlig, er spredningen på sosiale medier. Noe som plager meg er menneskser som uttaler seg om ting de virkelig ikke har peiling på, og når man prøver og diskutere med dem, er det ikke mulig. Det er nesten som at argumentene dine kommer ut på et annet språk. De forstår ikke hva du mener.

Er det noe vi mennesker elsker, så er det mennesker med stor kunnskap og et åpent sinn. De imponerer oss. Noe som ikke imponerer meg er mennesker med liten kunnskap og et snevert sinn og uheldigvis er de gjerne de første som kommenterer saker. Gjerne for å prøve å fremstå som kunnskapsrike og som mennesker som følger med i verden.

MEN

Dere tar veldig ofte feil, og vi blir ofte flau over dere. Min venn Ronny er det motsatte. Han fatter seg ofte i korte ord, mener ganske mye og han treffer virkelig hodet på spikeren. Jeg deler hans forakt for Paradise Hotell og jeg synes han sier det veldig godt i sitt innlegg Tilbake til ondskapens hotel

«Innerst inne hadde man vel håpet at de tok til fornuft. At det fantes et minimum av faglig integritet som en eller annen foreleser på journaliststudiet eller produsentstudiet (eller hva man nå utrolig nok må ha av faglig bakgrunn for å få jobb i TV3 for tiden) har klart å forklare dem. Et minste snev av etikk. For når man drar i gang nok en sesong av ekstremsøppelsmørja Paradise Hotel, så finnes det altså en gjeng med enda lavere integritet enn disse neanderthalerblondinene man har kledd i badetøy og tryllet paraplydrinker i til de mister evnen til å kontrollere egen kroppsvæske to ganger om dagen. Det finnes altså et apparat med tullinger som er villig til å produsere dritten. Sannsynligvis er de så fortvilt ubrukelige til noe fornuftig i medieverden at valget stod mellom dette her, programbladet til Se og Hør, eller en eller annen jobb kun svensker vil ta i Norge.

Disse folka her sitter altså i flere måneder og screener seg gjennom en uendelig strøm av skrivefeil i en bunke cv’er tapetsert med bartendere og glamourmodeller. De røyker ut de stakkarene som i absolutt høyeste grad burde vært beskyttet mot seg selv, og ender opp med en gjeng som til tross for åpenbart vellykket avviklet pubertet, ikke er passert en mental alder på 15 år. Har du silikon, ett-eller-annet i leppene, og levert en noenlunde vellykket overgang fra borrelås til knytelisser, er du kvalifisert. Og de utnytter dem for alt de er verdt. Ved sprit på samlebånd, streng regi, og selvfølgelig nøye bortklipping av enhver intelligent uttalelse de måtte klare å snuble ut med i løpet av en sesong. Saksa går vel neppe varm.»         – Ronny Fyhn Hansen. 

Jeg skumleste over VG.NO tidligere. Øynene mine holdt på å sprette ut når jeg leste Quizzer Paradise deltakere: Trodde Hammerseng var statsminister. Hæ, what? Kjønnsfordeling i arbeidsmarkedet, nordlys-bonanza, ski, stortingstabber og Paradise Hotell-flauser. Typisk norsk hva? Hvis du tror at du kommer godt ut av noe slikt, er du meget ignorant. Eller kanskje naiv, det kan vel sammenlignes. Nok om det.

Internett har blitt et problem, ikke bare på grunn av tilgangen til all informasjon, men alle meninger som kommer ut. Nettmobbing, lekking av private bilder eller sensitiv informasjon eller bare at man blottlegger seg selv for resten av verden. En jeg studerer sammen med, som jeg forøvrig har sitert tidligere, har i frustrasjon raljert mot internett, sier det veldig fint. «Folk benytter seg av noe de kaller for  ytringsfrikort» (noe jeg også kanskje gjør i denne sammenhengen, nå vel).

Av og til vil jeg faktisk møte opp på døren til folk og spørre hva de egentlig tenker med? Hva får deg til å offentlig kritisere og henge ut høyskolen du har tatt din utdanning på, på grunn av en dårlig karakter? Tror du virkelig noen arbeidsgivere kommer til å lese innlegget og karakterarket og tenke «Akkurat denne sensoren har tatt feil.» Selv tenker jeg at hvis jeg stiller spørsmålstegn med mine dårlige karakterer og ytrer det, hvorfor skal ikke andre få stille spørsmålstegn med mine gode karakterer?

Noen menneskser ser noen ganger rett inn i en vegg. Alt ebber ut i et smalt syn på hvordan verden fungerer. Ignorant og naive. Men vi mennesker er vel skapt slik.

Annonser