lederskap

Roy Keane er en av de mest omtalte kapteinene i moderne fotballhistorie. Han var kaptein for Manchester United fra 1997 til 2005 og er også en av de mestvinnende spillerne i Premier Leagues historie. Keane, sammen med Patrick Viera, sa i et intervju med ITV4 i 2014 at den viktigste egenskapen med en leder, var hans ønske om å være best. Jeg er helt enig med Roy Keane.

La meg bare helt innledningsvis fjerne alt av diskusjon. Jeg anser ikke meg selv som en god leder og dette er heller ikke et innlegg hvor jeg som ”tidligere” leder skal gi andre tips om hvordan å lede. Jeg har ingen teoretisk eller faglig bakgrunn fra lederfaget, eller hvordan å lede meg selv. Dette handler om hvilke egenskaper jeg ser i gode leder, som jeg har jobbet for tidligere. Dette er en hyllest til dem. Så da er det opp til andre som leder å ta dette til dere, som ord fra en ”arbeidstaker”.

Jeg mener den viktigste egenskapen med en leder, er som Roy Keane sa, å være best. Han må være villig til å være den som jobber hardest mot et felles mål. Om det er et fotballag, en bedrift eller en nasjon, så mener jeg alltid at lederen må være den «beste», den som jobber hardest og en som går frem som et godt eksempel for de andre på «laget».

images

Jeg sier ikke at det er det eneste som gjør en god leder, men hvis vi skal sette alle attributtene i en rekkefølge, mener jeg dette er det viktigste. En av mine første ledere etter jeg flyttet til Oslo, var butikksjefen min på VIC i Bogstadveien. Hun var flink til å motivere oss, men hun var ekstremt dyktig til å jobbe. Hun solgte best, hun ryddet mest og hun gjorde klart alt av varer på lager før vi andre kom på jobb. Nettopp det inspirerer meg i en leder. Ikke masse flotte ord og et fint smil. Det har du venner for. Ikke misforstå meg. Det er viktig at lederen ikke er en skikkelig drittsekk, så hun må jo selvfølgelig forholde seg til sine medarbeidere på en god måte, men jeg tenker ofte at det er ting man tar for gitt. Den sjefen jeg har nå, i SATS ELIXIA er den typen. Hun har alt. Flink til å motivere, best å jobbe, selger best og legger til rette på en fantastisk måte, slik at alle vi andre skal gjøre jobben vår på best mulig måte. I tillegg er hun virkelig hyggelig og en ”god venn” som heller ikke er redd for å si i fra når man må brette opp ermene.

Å være en leder er nok den mest komplekse rollen du kan ha. Alle forventer alt av deg. Det du gjør bra blir tatt for gitt, mens det dårlige du gjør blir kritisert av de aller fleste. Men det er en del av jobben. Desto fortere du innser det, jo enklere blir jobben din. Du går på jobb for å gjøre andre bedre. Man kan ikke legge seg ned å gråte fordi de andre ikke er flinke til å gi deg ros. Her er det beinhard jobbing som er det viktigste. Kom først på jobb, gå sist og send de andre hjem først, hvis de ser slitene ut. Det aller viktigste i en lederrolle er å bli respektert, og det blir du ikke hvis du lurer deg unna, eller hvis du ikke viser forståelse for de som gjør den harde jobben for deg. For det beste ved å være en leder, er når du har hele gruppen med deg, når dere skal nå et felles mål. Det er mange faktorer som kan ødelegge dette. Så det viktigste er å være ærlig og gi de du jobber sammen med god informasjon om hvorfor du som leder ønsker å nå det målet dere skal nå.

Kort og konsist; vær et godt forbilde.

Jeg har tidligere vært inne på det med forbilder. Mennesker man ser opp til. De innehaver ofte egenskaper, som det ikke er like enkelt å tilegne seg. De er veldig ofte godt forberedt, er karismatiske og velartikulerende og har en fantastisk god arbeidsmoral. Jeg mener dette er egenskaper man gjerne har fått arvet, eller fått innarbeidet over lengre tid.

Det er ikke slik at man plutselig våknet en morgen og var Harvey Spector liksom.

Jeg sier ikke at man må være verdens mest sjarmerende menneske for å være en god leder, men det er ofte ledere som jeg appellerer til og som jeg setter veldig stor pris på. Det å påvirke og selge andre dine ideer, er veldig viktig for en leder. Derfor er den en del ytre faktorer som vil spille inn, hvorvidt du får med deg de andre på det du ønsker å oppnå

.leader_good

Noe annet som er vel så viktig er din måte å håndtere andre mennesker på, og ikke bare når de gjør gode ting. Det er veldig lett å gi andre skryt og ros, men ikke fult så lett å gi beskjed om at de må brette opp ermene og jobbe enda hardere. Det er langt i fra alle som føler seg komfortable med slike tilbakemeldinger.

For å ikke havne i ”vennefella” har jeg da et par tips.

1. Sett deg felles mål med dine kollegaer. – Sett deg ned sammen med de du jobber sammen med og finn tidligst mulig ut hva dere skal oppnå sammen. Finn ut av hvilke egenskaper vedkommende har som gruppen på best mulig måte kan utnytte.

2. Vær ærlig og ta konformasjonen – Med en gang man faller ut fra hva man har blitt enige om fra møtene om mål, sett deg ned sammen med den det gjelder å ta opp situasjonen og be om en enkel forklaring. Gjerne bli enige om hvilke tiltak dere kan gjøre for å komme i mål

3. Vær rettferdig og ikke heng noen ut fremfor resten av kollegaene deres – Hvis noen har gjort noe galt, eller ikke jobbet så hardt som dere har blitt enige om. Gi beskjed! Som oftest er vedkommende klar over at jobben ikke har blitt gjort på best mulig måte og da hjelper det dem, at du deler sammen inntrykket. For all del, ikke ta det opp fremfor resten av kollegaene.

4. Alltid se gruppen som en enhet først. – Det aller viktigste for alle lag, er at gruppen fungerer optimalt. Ingen er bedre enn sitt svakeste ledd. Derfor er det ekstremt viktig at man justerer hvor ting ikke fungerer. Man gjør aldri en jobb for å være middelmådig.

Når dette er sagt, er alle mennesker helt forskjellige, derfor må man gå frem på forskjellige måte med hver enkelt. Det finnes aldri en A4-måte å gjøre ting på, spesielt med folk. Derfor er alltid gode ledere også gode menneskekjennere. De vet alltid hvordan de skal spille for å oppnå det mest optimale med andre mennesker.

Ledelse handler om å gjøre det beste ut av de ressursene du har til rådighet.

Annonser