Markedsføring – 1990 vs 2017

1990 vs. 2017. Digitaliseringens inntog

Forskjellen på slutten av det 20. århundret og dagens status er stor. Da vi den gang var nødt til å kjøpe avisen for å lese gårsdagens nyheter, går vi i dag rundt med en blanding av et leksikon, en datamaskin og et virtuelt samfunn i lommen. Da vi den gang da fikk postkassen full av flygeblad og reklameaviser, blir vi i dag utsatt for reklamer som beveger seg overalt hvor vi ferdes i den digitale verden. Men er det likevel så ulikt?

Nåtidens butikkinnredning

Har du også gang gått inn i en butikk, om det måtte være klesbutikk, elektronikkforhandler eller dagligvarebutikk og ting er vanskelig å finne frem til eller bare ekstremt rotete? Tenkte meg det. Når vi i dag handler mer og mer på nett, er det viktig at nettstedet ditt ser innbydende ut, på samme måte som at klesbutikkene ser flotte ut, med de kuleste nyhetene på utstilling. På samme måte som at det i dag finnes butikker som er rotete, finnes det også nettbutikker som er lite oversiktlige, er vanskelig å navigere i og som oppleves som dårlige. Tror du det er tilfeldig at det er de flotteste butikkene som selger best? Kanskje du noen gang har jobbet i en klesbutikk eller interiørbutikk og har brukt lange kvelder og mye energi på å innrede butikken din? Da forstår du vel at man heller ikke kan overse strukturen og innredningen av nettbutikken din. For hvis det er noe som irriterer forbrukere i en kjøpsprosess, så er det unødvendige hindringer for å kjøpe. Om det måtte være at buksene ligger kastet rundt på bordet, eller at man ikke kan filtrere utvalget i nettbutikken på merker eller produktkategorier. 

Nåtidens servicepersonell

Da vi på slutten av de 20. århundret ansatte de beste selgerne som var å oppdrive, burde vi i dag investere i de beste verktøyene for å øke service på nettsiden vår. I dag finnes det utallige måter å være serviceinnstilt på nett. Vi kan ha god struktur på innholdet vårt, noe som jeg nevner i nåtidens butikkinnredning. Men det vi ønsker er å få bedre konvertering på de som besøker nettstedet vårt. Da må vi legge godt til rette for det. Vi må aldri tro at alle de besøkende forstår hvordan nettstedet vårt skal fungere, for man blir til stadig overrasket over hvor lite andre mennesker forstår, til tross for at det virker helt opplagt for deg, hvordan du skal finne frem til tjenesteområdene dine. Et godt tips, er å få et par venner og familie til å gå over nettsiden din og søke etter mulige feilrettinger.

Noe annet er en mulighet i til å kommunisere med de som besøker deg. Kontaktinformasjon med telefonnummer og e-postadresser godt tilgjengelige på alle sider er en minstekrav, men hvis du ønsker å dra det et stykke lengre er chat ekstremt effektivt og brukervennlig. Chatgenerasjonen,  de som har vokst opp med MSN Messenger, Facebook og SMS(f. 1985 og senere) hater å snakke i telefon, og de blir i dag bare eldre og eldre. De foretrekker chat for å kommunisere fremfor alt. 

Har du nettbutikk er det også smart å ha de beste betalingsløsningene. Klarna, Dibs og PayEx er gode aktører som gir flere ulike betalingsløsninger som faktura, handlekonto eller kortbetaling.

Nåtidens beliggenhet

Noe vi kan bruke som en parallell for gårsdagens måte å shoppe på, er beliggenhet for bedriften din. Da jeg var liten dro vi på det lokale kjøpesenteret for å lete etter inspirasjon og for å kjøpe de tingene vi trengte. Om det skulle være klær, elektronikk eller mat, så pakket mamma og pappa bilen full av barnevogner og barn for å se på ulike ting vi måtte ha. Det var forsåvidt en sjarm forbundet med det. Vi fikk se på masse spennende leker og spise gode boller på bakeriet som lå i midten av kjøpesenteret. Nå vel.

Den gang da, likt som nå, slåss butikkene om de beste plasseringene. Det jeg tidlig lærte var at butikkene som lå nært knutepunkter, som vinmonopol, posten, eller på andre måter sentralt var mest besøkt. Ikke nødvendigvis på grunn av utvalget, men fordi det var lettest. Vi mennesker søker alltid den letteste løsningen. Hvis det var to H&M’er i byen. Ville du nok ikke dratt til den som lå 20 minutter i bil unna, hvis du hadde en som lå 250 meter unna huset ditt. Eller hvis du er som leverandør på en messe, da ønsker du ikke å bli plassert lengst inne i lokalet, gjemt i en trok? Du vil da betale for best mulig plassering. Da snakker vi om tilgjengelighet ikke sant? Tilgjengelighet i 2017 handler ikke lengre om hvilken butikk som er nærmest husdøren din, men hvilken butikk som først dukker opp når du leter etter et gitt produkt eller tjeneste. På samme måte som de 2 ulike H&M’ene, vil du ikke velge nettbutikken som havner på side 3 i søkeresultatet på Google. Da lurer du kanskje på hvordan du kan øke synligheten din i søkemotorene. Det gjøres med å ha gode forutsetninger for å bli sett. Selger du Sko, og du ikke har informasjon om sko på nettbuikken din, vil du aldri få besøk fra Google. Så enkelt er det. 

Nåtidens markedsføring

Det snakkes om en jungel der ute av muligheter for at man skal nå de rette kundene. Det sies også at du må jobbe med markedsføring hver dag, om du skal kunne holde følge med trendene og det nyeste av teknologi. Det er nok helt riktig. Heldigvis trenger du ikke å vite alt, du trenger bare å ha noen som kan vite alt. Det er det jeg lever av. Men hvis vi skal sammenligne det med mulighetene man hadde på 90-tallet, kan vi kalle sammenligne displayannonsering med de flygebladene som hang på gaten, på lyktestolper og annonsene i lokalavisen. Forskjellen er at vi i dag kan velge hvem som skal se flygebladene og avisannonsene våre og når de skal se dem. Vi skyter fremdeles litt med hagle, men man har mulighet til å spisse det enda mer. Vi kan skille på kjønn, interesser, alder og bosted, i tillegg til at man annonserer i nåtid. Når du kjøpte annonser i lokalavisen om at du tilbud på barbermaskiner, treffer du nok en rekke kvinner eller barn, eller menn som ikke bor i samme by som deg, eller langt unna butikken din. Når du i dag setter opp en annonse på Facebook, velger du at du vil vise denne annonsen for menn, i alderen 20 til 60. Har du ikke en nettbutikk, kan du velge de mennene som bor 5 km rundt butikken din. Hvis ikke kan du annonsere mot hele landet.

Da vi tidligere hadde postkassen full av tilbudsaviser fra de største varehusene, får vi dem i dag i e-post innboksen vår. For deg som bedriftseier er det store fordeler knyttet til dette. Du kan altså selv sette opp ulike nyhetsbrev for ulike segmenter av kundemassen din. Eier du en gullsmed, kan du med litt kløkt sende ut et nyhetsbrev til dine mannlige kunder om at du nå kan hjelpe han med å finne julegave til kjæresten hans… 4 dager før julaften. For å kunne pynte litt på dette, kan du også måle effekten av nyhetsbrevet ditt. Når vi på 90-tallet ikke visste hvordan mange som tok med seg kundeavisen inn på kjøkkenet, kan vi i dag se hvor mange som har åpnet nyhetsbrevet og hvor mange som har utført en handler etter å ha lest det. 

Nåtidens nye muligheter

Det som i største grad skiller markedsføringen fra 90-tallet og i dag er mulighetene for analyse, sporing, og muligheten for å bli med kunden eller den potensielle kunden hjem fra butikken.

Vi kan i dag bruke verktøy for å se hvordan annonseringen vår presterer, helt konkret. Da vi på 90-tallet kjøpte en avisannonse, visste vi ikke om det var på grunn av annonsen at vi hadde 20% høyere omsetning i butikken eller at telefonen ringte litt mer enn uken før. Vi kunne anta det, men vi kunne aldri være 100% sikker. Men i dag, kan vi si med 100% sikkerhet at vi har økt salget med 20% en helg, på grunn av annonsering i Facebook f.eks. 

Da vi på 90-tallet ikke kunne bli med den potensielle kunden hjem fra butikken, kan vi i dag gjøre akkurat det. Vi kan bli med kunden eller den potensielle kunden ut av butikken, inn i bilen, på kontoret, inn i stuen eller på sengen. Dette i form av remarketing – muligheten for å kunne følge potensielle kunder i håp om at de skal ta en beslutning om å fullføre den handlingen de en gang nølte med å gjøre. 

Til sist kan man nesten si at markedsføringen i går, ikke er så annerledes som man skal ha det til. Har bare blitt satt inn i en annen form. 

 

Annonser