#påskekrig

Freia vs. Rosablogger

#påskekrig

Jeg har lengre kviet meg for å uttale meg i denne saken og har en gang twittret at jeg ikke hadde tenkt å kommentere dette. Men nå har det gått vel langt og jeg vil gjerne kaste meg inn i diskusjonen. Bedre sent enn aldri, sant? 

Ligger det noe mer bak kritikken?

Som mange sier, er det vel og bra at unge mennesker, som Sophie Elise, viser et samfunnsengasjement. Men det jeg spør meg om, er om disse uttalelsene hadde vært hyllet på samme måte, om det var en eldre person, med mer legitimitet på «feltet» som skrev at vi burde droppe påskeeggene fra Freia?

Mitt subjektive svar er nei. 

Blir hun hyllet fordi hun farer ut på ukjent farvann? La oss være helt ærlige. Det finnes palmeolje i massevis av dagligvarer og i skjønnhetsprodukter. Vi bruker disse produktene uten å vie det en eneste tanke, mens mange, som virkelig er miljøbevisste, og da mener jeg virkelig, skyr unna pisse produktene som pesten. Jeg mener det ikke kan rettferdiggjøres at en person, med så mye forbrukermakt som Sophie Elise, kan stå i en kø på Narvesen og plutselig finne ut at hun skal være en miljøaktivist. For så å rette hat mot Freia. Freia av alle liksom? Hva med Oljeboring, miljøkvoter, fattige barn i Afrika og krig i midtøsten? Ja, man må velge saker som man brenner for. Men dette kom virkelig som lyn fra klar himmel.

Videre har Freia og deres eiere Mondelez fått krass kritikk av måten de håndterte denne saken på, og jeg leste en som spurte hvor PR-rådgiverne deres var, når de svarte «Nei, jeg har ingen stor kommentar til det, det er en blogger vi ikke har noe forhold til.» Jeg mener dette er et godt svar, ærlig, med et lite snev av arroganse. La oss være helt ærlige med oss selv. Mondelez har ikke muligheten til å skal kaste seg inn i en debatt med en av Norges største bloggere. Så lenge det skjer over nettet og på en blogg, så vil de tape mot en av de største opinionslederne i hennes aldersgruppe. Da er det letteste bare å vente til det forsvinner, for det vil det. Sist gang jeg sjekket selger de enda påskeegg som hakka møkk og jeg vil anta at de vil fortsette med det i overskuelig fremtid.

Som jeg har vært inne på, så får Modelez og Friea massiv kritikk for svarene sine til media, da de i følge noen kan fremstå som frekke og vel arrogante. Men Isachsen får da ikke noe krittikk for å være frekk tilbake? Legger vi puter under armene hennes da?

«- Tjomlid kritiserer folk som prøver å gjøre et bevisst valg. Han har tydeligvis ikke så mye å gjøre siden han har lest gjennom hele bloggarkivet mitt. Hva personlig får han ut av dette? Mens han selv sitter og trykker i seg påske-egg så prøver andre å gjøre bevisste valg. (HALLOO) Han kan finne sminketipsene sine fra en annen blogg fra nå av.» – Sophie Elise

Hun er forsåvidt morsom og krass, noe som jeg liker,  men han har vel et udiskuterbart poeng? Har man mulighet til å kritisere folk, i det sekundet man mener man er uenige? Det er litt som at jeg skal begynne å kritisere de som ser på fotball, 2 sekunder etter jeg mener fotballspillere tjener alt for mye penger og bestemt meg for å boikotte det. Eller de som trener, bare fordi jeg ikke gidder mer? Litt satt på spissen, men allikevel. Jeg mener man må vise mye mer genuinitet for å fremstå som legimite i slike sammenhenger. Men det mener jeg at man viser et bestemt uttrykk over tid, og med 2-3 (?) innlegg i løpet av en dag, burde det være mulig å vise en bevisstgjøring over tid.

Er det sånn at det er greit å kritisere fra en blogg, men man kan ikke tåle kritikk av bloggen? Jeg synes Tjomild har et godt poeng. Han og andre gir henne retterdig ros for hennes engasjement og at det er bra at unge mennesker som henne har fokus på dette. Men har det kommet dit at toppbloggere ikke tåler vind i håret når de kjører med taket av på bilen? Det virker som at noen tror de kan selektere lesere. Noen kan det, men ikke Norges største. Vil man være i rampelyset, kan ikke alle like deg, eller være enige med deg.

I stede for å si at man ikke har nok kunnskap innen feltet, så går man rett i angrep, «Jeg vet at jeg ikke er guds beste barn, men når jeg nå har blitt oppmerksom på problemet forsøker jeg å unngå slike produkter.» Joa, men dette skjedde vel fort? Hva er egentlig incentivene her? Jeg undrer fælt og synes det hele virker litt suspekt.

Ligger det noe mer bak kritikken?

Det hadde vært hysterisk morsomt om det nå hadde visst seg at Nidar og Orkla hadde satt Sophie Elise på lønningslisten. Selv er jeg fan av påskeeggene. Kjøpte faktisk en pakke rett etter jeg leste dagbladet kritisere Tjomild her om dagen. Ble forsåvidt bare med to egg, må tross alt være forsiktig med kaloriinntaket. Sommeren er like om hjørnet(?)

10628376_10152627486392038_3063802648787757807_n

 

#påskekrig

Annonser