‘umdǿmi’

Omdømme er et norsk begrep som har sitt opphav i det norrøne ordet umdǿmi, som betyr dom, vurdering av andre, ha egen evne til å dømme og ha dømmekraft. I dagens samfunn brukes dette begrepet mye i medier og kommunikasjon og man kan også sammenligne dette med ordet image.

Skjermbilde 2015-03-12 kl. 14.46.55

I oktober var jeg med å arrangere et omdømmeseminar, =EGO? for studentene ved Campus Kristiania, der Per Roskifte, Ole Christian Apeland, Christian Ringnes og Elin Ørjasæter snakket om viktigheten med personlig omdømmebygging for mennesker.

«I dagens arbeidsmarked er det viktig å stå fram blant konkurrentene. Er det nødvendig å bygge et personlig omdømme og sin egen merkevare for å gjøre dette, eller bare en stor egotripp?»

Noen mente det var viktig, andre var relativt uenige. Flere eksempler ble brukt og Christian Ringnes er jo et vandrende image. Hvordan kan man kommentere slike mennesker egentlig? Styrtrik, åpner museum for morro, bygger en skulpturpark i Oslo for å gjøre skogen penere og kjøpte Ekebergrestuaranten,  en av Oslo’s første funkisbygninger for flere titals millioner. Hva er insentivene her? Ikke misforstå meg, jeg er fan og støtter alt dette. Men hvorfor? Jeg liker å tro han tar disse valgene for å bygge sitt eget omdømme. Hvorfor arrangerer Petter Stordalen de sykeste festene forretningsnorge har sett, og hvorfor spiser ikke Olav Thon lunsjen sin på cafeer? Bevisst eller ikke, det er en måte å bygge et omdømme på og organisasjonene deres bygges på disse verdiene.

Hvordan ser vi på Nordic Choice i forhold til Thon? Jeg har virkelig ikke svaret på det!

Under =EGO? seminaret  raste også debatten om bruk av PR-rådgivere, spesielt i politiske arenaer. First House et rådgivningsselskap som er spekt av personer med politisk bakgrunn, så man kan jo spørre seg om dette er sunt? Hvis jeg satt med fasiten ville jeg sagt ja.

Hva er galt med å bruke sin kompetanse i sitt nye liv?

Kanskje noen vil hevde dette er umoralsk, men jeg vil hevde det er en måte å komme seg opp å frem på. Verden er kynisk, hvorfor skal du være skinnhellig? Jeg vil sammenligne det litt med å ha realkompetanse innen et fagfelt, for å så begynne og forelese i det faget. For å si det på en skikkelig klissete måte, så lever man så lenge man lever.

 sharp34-if-you-expect-the-world-to-be-fair-with-you-because-you-are-fair-you-sharp39-re-fooling-yourself.-that-sharp39-s-like-expecting-the-lion-not-to-eat-you-because-you-didn-sharp39-t-eat-him.-sharp34

Så tilbake til omdømme; hvem er man, hvem må man være, er «seg-selv» godt nok? Uten å være superkontroversiell, må jeg si at man bør omstille seg til den situajsonen man er i. Kanskje ikke være noen andre, men gjerne den personen du må være for å kunne sjarmere menneskene du ønsker å påvirke på en eller annen måte. Det gjelder absolutt alt; jobb, intervjuer, skolen, med den potensielle kjæresten din og med nye venner. Det skulle helst ikke vært sånn at man må manipulere andre, ved å ikke være 100% seg selv, men mennesker er fulle av fordommer og tar beslutninger veldig raskt. Vi kan anta at vi mennesker er svært lite rasjonelle når vi avgjør et førsteinntrykk av en person i løpet av få sekunder. Da må man være den beste man kan være.

Et par tips for å gi et godt førsteinntrykk:

1. Unngå dvaske håndtrykk – For mange er det rett og slett irriterende når man knapt nok kjenner at man tar noen i hånda, fordi den man hilser på ikke kan håndhilse skikkelig. Det signaliserer enten veikhet eller en giddalaushet som ikke gir et godt inntrykk. Ta tak når du håndhilser og vis at du er selvsikker!

2. Gi oppmerksomhet – Dersom du vil vise litt ekstra oppmerksomhet og selvsikkerhet kan du gjerne legge den venstre hånda rundt handleddet til den du hilser på, eventuelt på skulderen. Dette signaliserer affekt og at du setter pris på han eller henne. Ikke gjør dette første gang du møter noen i verken formell eller uformell sammenheng, det passer ikke da. Bruk sunn fornuft og ikke overdriv. De fleste liker ikke å ha ukjente folk for tett innpå seg.

3. Ikke skap usikkerhet – Ikke legg armene i kors, eller ha hendene i lommen, verken når du står eller sitter. Psykologer spekulerer i om dette er en medfødt refleks som har til hensikt å beskytte mageregionen, og noe vi gjør når vi føler oss usikre. Har du ingen plass å ha hendene dine, bruk dem mens du snakker. Snakk med hele kroppen, det fremviser selvsikkerhet.

4. Stram deg opp – Hold hodet opp og rett ut ryggen din. En mann som luter fremover ser kua ut, eller enda verre, full eller sløv. Legg skuldrene litt bakover, og du ser med en gang litt mer selvsikker ut.Har du dårlig holdning kan du jobbe med det hjemme forran speilet, eller gå på trening.

5. Speil personen du snakker med – Møter du noen nye mennesker vil det være en fordel at du får personen til å føle seg vel og sikker på deg. Måter du kan gjør dette på, er å speile hva den andre personen gjør. Få, eller ingen liker å føle seg underlegne, så prøv å sett deg inn i personens hode. Sitter personen, så gjerne sett deg ned, lener personen seg inn til en vegg, eller et bord så kan du gjøre det samme.

6. Husk navnet – Det å ikke huske navnet til mennesker du møter er ofte flaut og kan sende ut signaler om at du er uinteressert. Selv blir jeg veldig sjarmert av mennesker som, ikke bare kjenner ditt navn, men navnene til alle rundt seg. Fokuser mindre på håndtrykket og ditt eget navn, men mer på motparten. Bruk gjerne navnet til den du snakker med ofte. Da husker du det selv og personen du prater med føler at du følger med.

7. SMIL! – Smil naturlig og pass på at du har pusset tennene godt og ikke viser frem hva du hadde til lunsj. En selvsikker mann smiler fordi han ikke har noe som bekymrer han der og da, og dette gir den andre personen også en god og trygg følelse. De fleste har erfart at folk som smiler ofte, også får mange smil tilbake. Vi vil rett og slett omgås positive mennesker. Over til litt psykologi, så føler du deg både mer selvsikker og glad. Smilemusklene forteller hjernen din at du er glad, og dermed øker konsentrasjonen av de riktige hormonene i blodet ditt.

Selvsikkerhet er alltid tiltrekkende og appelerende. Tørr å tro på deg selv, vis det, fortell det og lev det!

Annonser